Blog

De zorg voor paardendekens: Doe-het-zelf of professioneel reinigen?

Het dilemma van paardeneigenaren: Wanneer moet je een gebruikte paardendeken professioneel laten reinigen en wanneer kun je hem zelf in de wasmachine stoppen?

Zelf de deken wassen kan, maar is een arbeidsintensief proces.

Als je wasmachine te klein en te zwak is voor een grote zware paardendeken kun je zelf aan de slag met een tuinslang en harde brostel.  Je begint het het verwijderen van de haren. Dit kan met een harde bostel. De echte vuile buitenkant borstel je ook even af. Daarna kun je de stofzuiger gebruiken voor de achtergebleven haren.  Vervolgens spoel je de deken af met een tuinslang en gebruik je speciale zeep voor hardnekkige vlekken. Herhaal indien nodig het proces. Als je een badkuip of ton tot je beschikking hebt, kun je de deken hierin weken en naspoelen met koud water. Na dit tijdrovende proces is je deken echter niet geïmpregneerd.

Wasmachine

Sommige  dekens passen wellicht in de wasmachine. Zorg er echter altijd voor dat je het materiaal grondig reinigt voordat je het wast. Haartjes en zand blijven vaak achter, zelfs na een wasbeurt. Dit kan leiden tot problemen met je wasmachine en op het droogrek. Enkele tips voor het wassen van paardendekens in de wasmachine zijn:

  •  Verwijder zoveel mogelijk haar en zand om de levensduur van je wasmachine te verlengen.
  •  Gebruik speciaal wasmiddel om allergische reacties bij je paard te voorkomen
  •  Houd je aan het wasvoorschrift en waslabel.
  •  Voeg extra spoelbeurten toe om zeepresten te voorkomen.
  •  Centrifugeer op maximaal 400 toeren.
  •  Stop dekens nooit in de droger.
  • Maak gespen en sluitingen vast om schade aan je wasmachine te voorkomen
  • Zorg er bij het zelf wassen voor dat de dekens volledig droog zijn voordat je ze opvouwt en opbergt op een droge en koele plaats om schimmelvorming te voorkomen.

Professionele reiniging versus zelf wassen

Het is begrijpelijk dat sommige paardeneigenaren ervoor kiezen om hun eigen wasmachine te gebruiken, maar het is moeilijk om de deken echt goed schoon te krijgen. De beweging en hoeveelheid water zijn cruciaal, vooral omdat paardendekens op lage temperaturen worden gewassen. Bovendien speelt het soort wasmiddel een belangrijke rol.

Hoe vaak moeten paardendekens worden gewassen?

Het is raadzaam om de deken regelmatig te borstelen en na elk seizoen te wassen. Urine- en mestvlekken tasten de kwaliteit van een paardendeken aan en kunnen leiden tot huidirritatie bij het paard.  Het opvolgen van de wasinstructies van de leverancier van de deken is essentieel.

Onderhoud van outdoordekens

Door gebruik slijt de waterafstotende laag van outdoordekens. Regelmatige wasbeurten en andere factoren zoals UV-licht dragen hieraan bij. Het is belangrijk om de waterafstotende laag te beschermen met speciale dekenwasmiddelen en/of impregnerende sprays. Het gebruik van reparatielijm kan kleine gaatjes waterdicht maken.

Professionele reinigingsopties

Het gemakkelijkste is om paardendekens af te geven bij ons om ze te laten wassen door een gespecialiseerde paardendekenwasserij. Je kunt verschillende opties aangeven zoals impregneer, of gebruik van speciaal wasmiddel voor bepaalde merkdekens.

Neem contact op als je meer wilt weten over het laten wassen van je paardendekens.

Prijslijst dekenwasservice 2024

Wassen:

Paardendeken wassen € 17,50

Halsdeel wassen €9,50

Zadeldek €7,50

Peesbeschermers (per stuk) €5,50

Westernpad €10,95

Extra opties:

Waterafstotend maken (basic) €7,50

Superproof waterdicht (water parelt van de deken af) €11,50

Premium service (volgend bucas of horseware voorschriften) €6,50

 

Herstellen: na beoordeling volgt een prijsopgaaf, alleen mogelijk in combinatie met wassen.

 

Wil je paardendekens professioneel laten reinigen? Geef via mail of WhatsApp door wanneer je de deken wilt brengen.

De dekens worden verzameld en door een professional opgehaald. Ze worden in speciale wasmachines gewassen. Drogen gebeurd aan een rek, met behoud van de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. (geen gebruik van een droogtrommel, deze kunnen schade veroorzaken)

Voor merken zoals Bucas en Horseware, die specifieke eisen stellen aan de reiniging van hun producten, bieden wij een Premium service aan. Hierbij worden de dekens gewassen met de exacte zeep die door de fabrikant wordt voorgeschreven, zodat je volledig voldoet aan de garantievoorwaarden.

 

Reparaties zijn ook mogelijk. De kosten hiervan worden na beoordeling doorgegeven.

Neem contact op over de ophaal/bezorg datums. Mail naar  info@bouman-ruitersport.nl voor al je vragen

let op: wassen van paardendekens is geheel op eigen risico.